Danışma hizmetini daha çabuk ve etkin kılmak için gerekli BİLGİLER

Dünya Emeklilik Merkezi

Danışma hizmetini daha çabuk ve etkin kılmak için gerekli BİLGİLER

Danışma hizmetini daha çabuk ve etkin kılmak için gerekli BİLGİLER

  1.  Cinsiyet ve gün, ay ve yıl olarak tam doğum tarihi,
  2. Türkiye’de çalışmanız olup olmadığı, varsa en son hangi sigortalılık statüsünde olduğu (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı)
  3. Varsa Türkiye’deki ilk sigorta girişi ve sigortalılık statülerinde geçen hizmetlerin toplam gün sayısı,
  4. Varsa erkek vatandaşlarımızın Türkiye’de askerlik hizmeti ve ne zaman olduğu (Dövizli askerlik değil)
  5. Almanya’ya gelinen ve ilk ikamet etmeye başlanılan tarih, (Bayanlar için çok önemli)
  6. Türkiye’de eski tarihli sigorta başlangıcı yoksa yurt dışında ilk sigortaya tabi olunan tarih ve niteliği (DRV’dan -eski LVA- alınacak Alman hizmet cetvellerinden –Versicherungsverlauf- anlaşılır) (Almanya ilk sigorta girişi Türkiye için de ilk sigorta girişi olduğundan bu cetvel çok önemlidir)
  7. Mavi Kartlılar için Türk vatandaşlığından tam çıkış tarihi (Konsolosluklardan veya Türkiye’de Nüfus Müdürlüklerinden alınacak ‘Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği’ ile tespit edilebilir. Veya Türk vatandaşlığından ÇIKMA belgesi varsa bu belgenin alındığı tarih)
  8. Mavi Kartlı bayan gurbetçilerimizin Alman vatandaşlığına geçtikten sonra çocuk doğumları olup olmadığı varsa çocukların doğum tarihleri.

Bu bilgilerle bize müracaat edildiğinde kişiye özel Türkiye’den emeklilik şartları, borçlanma yapabileceği süreler, ödemesi gerekli borçlanma miktarı v.s. konusunda vatandaşlarımız tarafımızca bilgilendirilir.

Emeklilik şartları tespit edildikten sonra sizi neler bekliyor? Hangi belgeler gerekli olacak?    

Emeklilik şartları tarafımızdan tespit edilip bilgilendirilen gurbetçimiz karar verdikten sonra Almanya‘nın neresinde olursa olsun durumuna uygun aşağıdaki belgeleri bize gönderdiğinde hemen borçlanma işlemine geçilir ve  vatandaşımıza bilgi verilir.

A) Erkek vatandaşlarımıza için gerekli belgeler;

  1. Yurt dışı çalışmalarını gösterir Deutsche Rentenversicherung (DRV) veya Knappschaft-Bahn-See (özellikle madende çalışanlar için) kurumundan alınacak güncel ‘Versicherungsverlauf’. DRV tarafından „Renteninformation“ olarak gönderilen belgeler geçersizdir. Bu belgenin Türkçe’ye tercümesi gerekmez.
  2. Gerekiyorsa kendi adlarına serbest çalışanlar (Selbstständigkeit) Finanzamt, Gewerbeamt, Berufsgenossenschaft gibi yetkili merciilerden vergiye tabi olarak çalıştıklarına dair belge. Bu belge Türkçeye tercüme ettirilmedir.
  3. Nüfus Cüzdanı/Mavi Kart Fotokopisi
  4. Emeklilik işlemleri için Vekaletname (Türkiye'de Noterden yada  Konsolosluktan)
B) Bayan vatandaşlarımız için gerekli belgeler;
  1. Yurt dışı çalışmalarını gösterir Deutsche Rentenversicherung(DRV) veya Knappschaft-Bahn-See kurumundan alınacak güncel ‘Versicherungsverlauf’. DRV tarafından „Renteninformation“ olarak gönderilen belgeler geçersizdir. Bu belgenin Türkçe’ye tercümesi gerekmez.
  2. Çocuk yetiştirme süreleri  (Kindererziehungszeiten) Türkiye için de sigorta girişi olduğundan bu doğumlar hizmet cetveline işlenmemiş ise mutlaka işletilmeli. Bu cetveldeki meslek eğitimi (Berufsausbildung) dönemlerinde prim yatırıldığından bu süreler de çalışma/borçlanma kapsamında ve ilk sigorta girişi sayılırken okul stajları veya yüksek okul dönemlerinde (Schulausbildung, Hochschulbildung) prim yatırılmadığından çalışma/borçlanma kapsamında ve ilk sigorta girişi olarak dikkate alınmaz.
  3. Yurt dışındaki ev hanımlığı dönemlerini borçlanabilmek için Almanya’ya geldikten ve 18 yaşını doldurduktan sonraki tüm ikametleri gösterir ikametgah belgeleri (Erweiterte Meldebescheinigung veya ausführliche Meldebescheinigung). Farklı farklı yerlerde (Gemeinde, Stadt) ikamet edilmişse tüm ikamet edilen Meldeamt‘lardan alınmalıdır. Bu ikametgah belgeleri Türkçeye’ye tercüme ve Türk konsolosluğundan tasdik ettirilmelidir.
  4. Özellikle varsa 1992 öncesine ait Pasaport Fotokopileri
  5. Nüfus Cüzdanı/Mavi Kart Fotokopisi
  6. Emeklilik işlemleri için Vekaletname (Türkiye'de Noterden yada  Konsolosluktan )

Paylaşım: