Gurbetçilerimizin Yurtdışı Borçlanmasında Merak Ettiği Soruları Cevaplıyoruz

Dünya Emeklilik Merkezi

Gurbetçilerimizin Yurtdışı Borçlanmasında Merak Ettiği Soruları Cevaplıyoruz

Gurbetçilerimizin Yurtdışı Borçlanmasında Merak Ettiği Soruları Cevaplıyoruz

1-) Türkiye’de SSK'lı olmak için, yurtdışındaki işyerimden ayrılmam veya ücretsiz izin almam gerekir mi?

İşinizi bırakmadan ya da işyerinizden ücretsiz izin almadan da Türkiye’de SSK sigorta girişi yapabilirsiniz.

Fakat gurbetçilerimizin izne gittiklerinde ve çalışma yaptıklarında mutlaka Türkiye’de bulunmaları ve çalışmalarının usulüne uygun gerçek bir çalışma olması gerekiyor. Buna dikkat edilmeli.

Türkiye’de kısalı süreli çalışmada sınır yok. Teorik ve pratik olarak bir günlük çalışma ve bu çalışmanın karşılığı sigorta primin işverence SGK’ya yatırılması yeterli.

2-) Almanya prim iade miktarı nasıl hesaplanır, prim iadesinin sonuçları nelerdir?

Alman sigorta mevzuatında yıllar itibariyle % 18 - 22 arasında değişen malullük yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranının yarısı işverene diğer yarısı da sigortalıya aittir. Gerekli koşulların yerine gelmesi kaydıyla malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primlerinin yalnız sigortalı hissesi yani yarısı iade edilir sigortalılık sürelerinin bir bölümüne ait prim iadesi yapılmadığından bu yöndeki talepler kabul edilmez .

Prim iadesi yapılmasıyla o zamana kadar Alman emeklilik sigortasına tabi olarak geçmiş bulunan sigortalılık süreleri de iptal edilir.  Bu sürelerin tekrar canlandırılması mümkün değildir. Alman sigorta surelerinin bu şekilde iptali ile her çocuk için sigortalılık sürelerini eklenen 3 yıllık süre gibi diğer haklar da kaybolur.

3-) İsviçre'deki primlerin Türkiye'ye transfer edilmesinin sonuçları nelerdir, bu primler gurbetçilere hangi durumlarda iade edilir?

Türkiye - İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesi 10/a maddesinin birinci paragrafına göre Türkiye'ye primleri transfer olunmuş gurbetçiler ve bunların hak sahipleri söz konusu primlerin transferi nedeniyle, İsviçre yaşlılık, malullük ve ölüm sigortasından artık hiç bir hak iddiasında bulunamazlar.

Üçüncü paragrafa göre ise transfer edilen primler ve bu primleri ilişkin süreler SGK mevzuatına göre aylığa hak kazanmada ve bu aylığın hesabında, Türk birimlerine ve sürelerine eşdeğer sayılırlar. Transfer olunan primlerden SGK Mevzuatı çerçevesinde sigortalı veya hak sahibi yararına hiçbir menfaat sağlanmıyorsa transfer edilmiş olan primler ilgili kimselere iade edilebilir.




 




 

Paylaşım: