SGK Yurtdışındaki Emeklilerden Yoklama Belgesi İstiyor

Dünya Emeklilik Merkezi

SGK Yurtdışındaki Emeklilerden Yoklama Belgesi İstiyor

SGK Yurtdışındaki Emeklilerden Yoklama Belgesi İstiyor

Yoklama Belgesi, 3201 sayılı Kanuna göre borçlandıkları yurt dışı süreleri dikkate alınarak  emekli aylığı bağlananlardan altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulunan ya da bulunmuş olanların, yurt dışında çalışıp çalışmadıklarını ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alıp almadıklarının tespit etmek için kullanılmaktadır.

Altı aylık sürenin dolduğu tarihten sonraki üç aylık süre içinde Kurumun tarafınıza aylık bağlayan ünitesine verilmesi zorunludur. Altı aydan daha uzun süre yurt dışında bulundukları halde, bu belgeyi belirtilen süre içinde Kuruma vermediği Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak kayıtlardan tespit edilenlerin aylıkları, bildirim yapılmaksızın söz konusu belgelerin intikaline kadar ödenmeyecektir.

Yani Yurt dışında bulunulan altı aylık sürede çalışmayan ve ikamete dayalı sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almayanlar yukarıdaki belgeyi eksiz doldurup kuruma gönderirlerse aylıklarının ödenmesine devam edilecek ve ayrıca kendilerinden bu belge dışında belge istenilmeyecektir.

Bu belgenin verilmesi gerektiği ve verilmediğinin SGK tarafından tespiti halinde, bu belge ile birlikte çalışılmadığına ve ikamete dayalı bir sosyal sigorta yada sosyal yardım ödeneği alınmadığına dair belgelerinde tamamlanarak SGK ya verilmesi gerekecektir.

Bulunduğunuz ülke sigorta kurumlarından belge toplamamak için bu belgeyi zamanı gelince doldurup göndermeniz Türkiye'den aldığınız emekli aylığınızın sorun devam etmesi için oldukça önemlidir.

Not: SGK 2019 yılında veya öncesinde  Türkiye'den yurtdışı borçlanması yaparak emekli olanların Kanunda yazılı olmasına rağmen 6 aydan  fazla yurtdışında kalıp kalmadıklarının , kalmışlarsa çalışıp çalışmadıklarını veya yoklama belgesini gönderip göndermediklerini incelememiştir. Fakat Kanunen inceleme ve talep etme hakkı bulunmaktadır.

Paylaşım: