Yurt dışında boşanan Türkiye’de de boşanmış sayılacak

Dünya Emeklilik Merkezi

Yurt dışında boşanan Türkiye’de de boşanmış sayılacak

Yurt dışında boşanan Türkiye’de de boşanmış sayılacak

UYGULAMA RESMEN BAŞLADI

Yurt dışında yaşayan Türkler'in önemli sorunlarından biri olan, “boşanma davalarının tanınmasıyla“ ilgili sorunun çözümünde önemli  kolaylık sağlandı. Avrupa'da boşananlar, artık boşanma kararıyla gidip konsoloslukta bunu tanıtacak ve aile kütüğüne işletebilecek.

YURT DIŞINDA BOŞANMIŞ TÜRKİYE'DE EVLİ

Yaşadığı Avrupa ülkesinde boşanan Türkler, yıllarca bu kararı Türkiye'de tanıtmak için uğraşıyordu. Avrupa'da boşanmış kişiler, Türkiye'de evli görüldüğünden bir çok hukuki sorun çıkıyordu. 7 Şubat 2018 günü Resmi Gazete'de yayınlanan genelge ile, boşanmanın tanıtılması kolaylaştırıldı. 

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Yeni yönetmeliğe göre süreç şöyle işleyecek,

1- Başvuruda Ne Şekilde Yapılacak?

a-) Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca verilen kararların aile kütüğüne tesciline ilişkin başvurular; taraflarca bizzat, kanuni temsilcileri veya vekilleri aracılığıyla yapılabilecek.

Başvuru esnasında tarafların yetkili merci huzurunda birlikte hazır olması zorunlu olmayıp, taraflar başvurularını aynı anda birlikte veya ayrı zamanlarda yapabilir. Ayrı ayrı müracaat edilmesi halinde her iki müracaat arasındaki süre doksan günü geçemeyecek

b-) Tek taraflı irade beyanı ile gerçekleşmiş boşanmalar hariç, evliliği sona ermiş kişilerin tescil talebi öncesinde ölmüş olmaları durumunda, yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin verilen kararların aile kütüğüne tescil talebi hukuki yararı bulunanlar tarafından yapılabilecek.

2- Başvuruda Hangi Belgeler Gerekli Olacak

a) Aile kütüğüne tescili talep edilen usulüne göre onaylanmış kararın aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,

b) Adli veya idari makam kararında kesinleşme şerhi yok ise kararın verildiği ülke kanunlarına göre kesinleştiğine dair onaylanmış belge veya yazının aslı ile noter veya dış temsilcilik tarafından onaylanmış veya ilgili ülkenin yetkili makamı tarafından Apostil şerhi tatbik edilerek onaylanmış Türkçe tercümesi,

c) Kimlik veya pasaport fotokopileri, taraflardan biri yabancı ise kimlik veya pasaportların noter tasdikli Türkçe tercümeleri, 

ç) Vekil aracılığı ile yapılacak müracaatlarda noter tarafından düzenlenen fotoğraflı özel vekâletnamenin aslı veya onaylanmış aslına uygun örneği.

d) Başvuruda alınan belgelerde eksiklik tespit edilenlere; belgedeki bu eksikliklerin tamamlanması için doksan günlük süre verilecek olup, bu süre içinde eksik belgeler tamamlanmazsa başvuru reddedilecektir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Eğer taraflardan biri, boşanma kararının bu şekilde tanıtılmasını istemiyor ya da talepte bulunmuyor ise, o zaman eskiden olduğu gibi Türkiye'deki mahkemelerde kararın tanınması için dava açmak gerekecek.
  • Başvuruları incelemek için konsolosluklarda bir komisyon oluşturulacak ve bu komisyonun kararıyla, yabancı ülke mahkemesinin verdiği boşanma kararı aile kütüğüne işlenecek.
  • Konsolosluklardaki komisyonların kararı sadece boşanmaların tanınması ile ilgili olacak. Bu kararlar, yabancı ülke adli veya idari makamlarınca verilen kararlardaki velayet, iştirak nafakası, çocuk ile kişisel hukuki durumlar, mal rejimi ve tazminat gibi tenfiz edilmesi gereken hükümlere uygulanmayacak.
  • Yabancı ülke mahkemesinin verdiği kararın, Türk kamu hukuku düzenine açıkça aykırı olmaması gerekiyor. Yani yasal ve Türkiye tarafından tanınan bir kurumca ilk kararın alınmış olması zorunluluğu aranıyor.
  • Boşanma kararlarını Türkiye'de tanıtmak için dava açmış olanlar, bu yeni durumdan yararlanamıyor.
  • Eğer komisyon, bir kararın tanıtılmasını reddederse o zaman kişilerin Türkiye'deki ilgili mahkemelerde tanıma/ tenfiz davası açması gerekecek. Bu başvurularda kullanılacak formları yine komisyon belirleyecek.
  • Başvurular, kararın verildiği ülkedeki konsolosluklara ya da taraflardan birinin Türkiye'deki yerleşim yerinin il müdürlüğüne yapılabilecek. Türkiye'de ikameti olmayanlar, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Kahramanmaraş, Samsun, Siirt, Trabzon, Şanlıurfa ve Van İl Müdürlükleri'nden birine başvurabilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaşım: