2018'de zamsız yurtdışı borçlanması için son başvuru tarihi 31 Aralık

2018'de zamsız yurtdışı borçlanması için son başvuru tarihi 31 Aralık

Türkiye Cumhuriyeti devleti yurtdışında belirli niteliklerde hizmeti bulunan erkekler ile yurtdışında çalışan ve/veya  ikamet eden  ev hanımlarına dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir hak vererek bu süreleri borçlanmalarına olanak sağlamıştır.Fakat zaman içerisinde bu sistemin ülke ekonomisine yük getirdiği düşüncesi ağırlık kazanınca hükümetler tarafından sitemin kaldırılması bunun mümkün olmaması durumunda zorlaştırılması yönünde adımlar atılmaya başlanmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu özellikle  2018 yılı içersinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan mıdır bilinmez! yurtdışı borçlanması konusunda bu güne kadar düşündüğü ama hayata geçirmediği tüm olumsuz adımlara imzasını attı desek abartmamış oluruz.

Önce 19.07.2018 tarihli ve 2018/27 sayılı genelgesindeki haksız, hukuksuz düzenlemeleri ile, Almanya’daki çocuk yetiştirme sürelerinin çalışma olarak borçlanma hakkını iptali, Eksik evrak ile başvuru ve yanlış veya eksik form doldurulmasında talebi doğrudan red edilmesini, Ev hanımı süreleriyle ilgili; pasaport yoksa borçlanma da yapılmamasını, Aylık bağlananların borçlanmalarından vazgeçemeyeceği ve tarih aralığı seçemeyeceği yeni bir dönemi başlatmıştı.

Fakat bu dönem çok uzun sürmedi ve gelen tepkiler üzerine SGK, bu hukuksuz genelgesini 01.08.2018 tarihli yazısı ile iptal etti. Bu iptal sonrası gurbetteki vatandaşlarımıza  SGK’nın yeni, zorlaştırıcı ve daha önce kendilerine verilen hakları kısıtlayıcı yeni düzenlemelere imza atabileceğini bu nedenle bir an evvel yurtdışı borçlanma ve emeklilik başvuru işlemlerini yapmalarını şiddetle tavsiye etmiştik.

Ve SGK bizleri şaşırtmayarak yeni hak kayıplarına sebebiyet verecek genelgesini 06.11.2018 tarihinde 2018/38 sayı ile yayınladı. Ama bu burda bitmeyecek özellikle yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye'den emekli olmak isteyenleri direk ilgilendiren yeni düzenlemeler mutlaka çıkarılacak.

Başta yeni hak kayıplarına sebebiyet verecek yeni düzenlemeden korunmak sonrasında da  zamsız ve kârlı bir emeklilik için 2019 gelmeden borçlanma başvurularınızı yapın.

Yurtdışı borçlanması ne kadar zamlanır?

Yurtdışı borçlanmasının ne kadar zamlanacağı asgari ücrete yapılacak artış oranı ile belirleniyor. Bu oran henüz belirlenmedi. Fakat, 30 Kasım 2018 de devletin 2019 yılında alacağı pasaport, ehliyet harçları ve Motorlu Taşıtlar Vergisi oranlarına yapılacak zam oranın  23.73 açıklandığı yine Ekim ayı enflasyonunun 25.24 olduğu bir ortamda asgari ücretinde yaklaşık yüzde 25 oranında artması olası görünüyor.

Bu durumda;

3600 gün borçlananlar = 19.485 TL

5000 gün borçlananlar = 19.062,50 TL

5600 gün borçlananlar = 30.310 TL

fazla yurtdışı borçlanması bedeli ödeyerek aynı gün sayısını kazanacaklar.

Yurtdışı borçlanması yapmak için Türkiye'ye gitmek şart mı?

Sosyal güvenlik kurumu yayınlamış olduğu genelgelerinde başvuru için Türkiye'de bulunup bizzat başvuru yapmayı şart koşmamıştır. Yurtdışından taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta ile başvuruları kabul etmekte ve başvurunun postaya verildiği tarih SGK’ya başvuru tarihi olarak kabul etmektedir.

Bu durumda gerekli evrakları 31 Aralık Pazartesi günü Almanya'dan iadeli taahhütlü (Einschreiben mit Rückschein) olarak postaya veren bir gurbetçimiz evraklar SGK'ya Ocak ayında da ulaşmış olsa 5000 gün için borçlanma başvurusu yapmışsa 27.062,50 TL daha az ödeyecektir.

Bu nedenle daha avantajlı fiyatlarla emekli olma fırsatından yararlanmak için beklemeden bir an önce borçlanma işleminize başlayın.

Borçlanma bedelini ödemek için  ne kadar süreniz olacak?

SGK yurtdışı borçlanmalarında tarafınıza gönderilecek ''yurtdışı borçlanma tahakkuk cetvelinin'' tarafınıza tesliminden sonra 3 ay içerisinde ödemenize imkan vermiştir.

Yani 31 Aralık 2018 de'  Almanya'dan iadeli taahhütlü posta ile müracaat eden  Ali Bey'in yurtdışı borçlanma başvurusu 28 Ocak 2019 da SGK' ya ulaşmış olsun. İşlemler tamamlandıktan sonra 18 Mart 2019 da borç tahakkuk cetvelinin posta ile Ali Bey'e teslim edilmiş olması durumunda son ödeme tarihi 18 Haziran 2019 olacaktır.

Örnekten de görüleceği üzere  yurtdışı borçlanması yapmış olmanız hemen ödeme yapacağınız anlamına gelmemektedir. Başvurunuz ile ödemeniz arasında ortalama 4-6 ayınız olmaktadır.

Kısacası beklemeyin ... Hemen başvurunuzu yapın.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ olarak  son değişiklikler sonrası vatandaşlarımıza önerimiz yurt dışı borçlanmasına müracaat etmeden önce, borçlanma ve emeklilik konularında uzman birine başvurmaları, emeklilik şartlarını öğrenmeleri ve bir uzman yardımı ile borçlanma belgesini doldurmalarıdır. Bunu yapmakla doğru bir yol için ilk adımı atmış ve en az ödeme ile daha çok emekli aylığı alabilmenin şartlarını sağlamış olacaklardır.

Bu konuda büromuz vatandaşlarımıza ücretsiz olarak danışma hizmeti vermektedir. Türk vatandaşı veya Mavi Kartlı insanlarımız bize bu konuda rahatlıkla iletişim bilgilerinden ulaşıp yardım alabilirler, Avrupa’nın neresinde olurlarsa olsunlar gerekli başvuru belgelerini ulaştırdıklarında bize gelmelerine gerek kalmadan işlemleri büromuzca takip edilerek en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. 

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:5 D.9/10 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

 Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Paylaşım: