Alman Vatandaşlığı ve Vatandaşlığa Kabul

Alman Vatandaşlığı ve Vatandaşlığa Kabul

Çocuklar için Alman Vatandaşlığı

Bir çocuk Almanya'da doğduğunda otomatik olarak Alman vatandaşı olur mu?

ebeveynleri yabancı olan bir çocuk Almanya'da doğduğunda, ebeveynlerden biri

  • sekiz yıldır yasal olarak Almanya'da ikamet ediyorsa ve
  • sınırsız bir oturum hakkına sahipse (örneğin yerleşim izni, AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı) ya da
  • İsviçre vatandaşı ya da böyle bir kişinin aile üyesi olarak Avrupa Topluluğu ve İsviçre Konfederasyonu arasında 21.06.1999 tarihinde imzalanan serbest dolaşım anlaşma uyarınca serbest dolaşım hakkına sahipse, Alman vatandaşı olur.

Alman vatandaşı olunduğu, nüfus müdürlüğü tarafından belirlenir. Çocuk 18 yaşına kadar Alman vatandaşlığına ve aynı zamanda ebeveynlerinin yabancı vatandaşlığına sahip olabilir. Daha sonra Alman vatandaşlığını mı, yoksa yabancı vatandaşlığı mı istediğine karar vermek zorundadır (opsiyon yükümlülüğü).

Alman vatandaşlığını seçerse, yabancı ülke vatandaşlığından en geç 23 yaşını doldurana kadar vazgeçmek
zorundadır. Çocuk reşit olduğunda, yetkili makamdan yazılı olarak bir vatandaşlığı seçmek zorunda olduğu
konusunda uyarılır ve işlemle ilgili bilgi verilir.

Açıklama:

Almanya'da büyüyen çocuklar için opsiyon yükümlülüğünün gelecekte
ortadan kalkması planlanıyor. Yakın zamanda kanunun değişmesi beklenebilir.

23 yaşını doldurduktan sonra da iki vatandaşlığı muhafaza etme olanağı var mı?

Bu olanak istisnai olarak, yabancı ülke vatandaşlığından vazgeçilmesi mümkün değilse ya da son derece zor şartlarda vazgeçilmesi mümkünse ya da Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşlığında söz konusudur. Bu durumlarda 21. yaşına kadar vatandaşlık makamına uygun bir başvurunun yapılması gerekir. (bkz. üstte opsiyon yükümlülüğü)

Alman vatandaşlığını doğum yoluyla almayan çocuklar vatandaşlığa kabul edilebilir mi?

Evet, genel vatandaşlığa kabul şartlarını yerine getirdiklerinde (bkz. altta). Çocuklar 16 yaşından itibaren bir vatandaşlığa kabul başvurusunda bulunabilirler. Bundan önce prensipte ebeveynleriyle birlikte vatandaşlığa kabul edilebilirler. Vatandaşlığa kabulün ebeveynler olmadan da mümkün olup olmadığı, çeşitli faktörlere bağlıdır ve her bir vakada vatandaşlığa kabul makamıyla görüşülmelidir.

Vatandaşlığa Kabul

Hangi şartların yerine getirilmesi gerekiyor?

Bir vatandaşlığa kabul hakkı, aşağıdaki şartlar yerine geldiyse söz konusu olur:

  • Süresiz bir oturum hakkına (örneğin yerleşim izni, AB vatandaşlarının serbest dolaşım hakkı) ya da oturum iznine sahip olmak. Bununla birlikte Oturum Kanunu'nun 16. 17., 20., 22. ve 23. maddeleri, 1, 23a, 24 ve 25. fıkrası 3.-5. fıkrası uyarınca bir oturum izninin yanı sıra geçici ikamet belgesi yeterli değildir.
  • 8 yıl yasal ve olağan olarak Almanya'da ikamet etmek  (uyum kursunun başarıyla tamamlanması durumunda 7 yıl). Örneğin başarısız olan iltica işlemleri ya da tahammülle geçen süreler bu süreden düşülemez.
  • Sabıkalı olmamak (düşük önemdeki yargılamalar hariç)
  • SGB II ya da SGB XII, örneğin işsizlik parası II, sosyal yardım almamak (alınan yardımın kişiden kaynaklanmaması, örneğin çalışamazlık durumu, yaşlılar, yalnız ebeveynler ya da henüz okula giden, staj gören ya da üniversiteye giden gençler istisnadır)
  • Yeterli sağlık sigortasının ve yaşlılık tasarrufunun olması (genelde emeklilik sigortasında 60 ay zorunlu sigorta)
  • Yeterli Almanca bilgisi (en az B1 seviyesinde)
  • Vatandaşlığa kabul testini geçmek ya da Almanya'da alının okul diplomasının belgelenmesi
  • Almanya'daki kanun ve toplum düzeninin ve yaşam koşullarının bilinmesi
  • Federal Almanya Cumhuriyeti'nin serbest, demokratik anayasasının kabul edilmesi
  • Anayasa düşmanı çalışmalar yapmamak
  • Daha önceki ülke vatandaşlığından vazgeçmek (yabancı ülke vatandaşlığından vazgeçilmesi mümkün değilse ya da son derece zor şartlarda vazgeçilmesi mümkünse ya da Avrupa Birliği ve İsviçre vatandaşlığı istisnadır) Bunun yanında Alman vatandaşlarının eşleri, iltica hakkı olanlar ve henüz 8 yıllık oturuma sahip olmayan bazı başka kişiler için özel şartlar geçerlidir.

Vatandaşlığa kabul işlemi nasıl yürüyor?

Vatandaşlığa kabul başvurusu 16 yaşından itibaren yapılabilir ve randevu alındıktan sonra yetkili yabancılar dairesine teslim edilmelidir. Servis veznesinden ya da internetten, hangi belgelerin gerekli olduğunu ve işlemin nasıl yürüdüğünü de öğrenebilirsiniz. Vatandaşlığa kabul ücreti şu anda kişi başı 255 €, ebeveynleriyle birlikte vatandaşlığa kabul ediliyorsa, reşit olmayan bir çocuk için 51 €'dur. 


Almanya'dan emekli maaşı, minijob, otomatik bilgi paylaşımı, Almanya anne emekliliği, grundrente, çocuk parasi, emeklilik, 65yaş, sosyal güvenlik, Almanya emeklilere zam, Almanya emekli maaşı, annelik maaşı,  Dünya EMEKLİLİK MERKEZİ, kesin dönüş, Almanya'dan anne emekliliği, Almanya'da emekli maaşları, Almanya'da kısmen çalışma hakkı, Almanya'da emeklilik yaşı, dünya emeklilik merkezi, bursa,kocaeli, otomatik bilgi paylaşımı, grundrente almanya maaşlarına zam,emekli maaş zamları, almanyada yeni yılda emekli maaşlarına zam,emekli maaşı ne kadar,emekli maaşına zam, yurtdışı emekliliği, Almanya emekli maaşı, Almanya da emekli maaşı ne kadar, yurtdışı yaşam belgesi,Almanya'dan emekli olmanın şartları nelerdir, Almanya'da asgari ücret, Almanya'da emekli maaşlarına gelecek yıl zam, minijob,Almanya emekli maaşları artacak, Almanya emekli maaşı başvurusu, emekli maaşına zam Almanya'da ne kadar, yaşam belgesi, anne emekliliği, emekli maaşına ne kadar zam yapılacak, yurtdışı emeklilik, Almanya'da yeni uygulama, grundrente, Almanya'dan emekli maaşına zam

Paylaşım: