Bulgaristan’da Zorunlu Göçe Tabi Tutulduktan Sonra Türk Vatandaşlığına Geçenlerin Borçlanma Ve Emeklilik İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulgaristan’da  Zorunlu Göçe Tabi Tutulduktan Sonra Türk Vatandaşlığına Geçenlerin   Borçlanma Ve  Emeklilik İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hatırlanacağı üzere,  bundan  yaklaşık  27 yıl önce Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız, Bulgaristan Türklerine karşı yürütülen baskı ve göçe zorlama politikası yüzünden, ülkemize sığınmak zorunda kalmıştı.

Evlerini, yerlerini, yurtlarını ve bazen en yakınlarını bırakarak ülkemize gelenlere devletimiz ve milletimiz kucak açarak yardımcı olabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalışmışlardır.

Bulgaristan’da uygulanan  zorunlu göç yolu ile ülkemize sığınan bu soydaşlarımız daha sonra  2510 (veya 5543) sayılı İskan Kanununa istinaden Türk Cumhuriyeti  vatandaşlığına  alınmışlardır.

Zorunlu göçe tabi tutulduktan sonra Türk vatandaşlığına geçen soydaşlarımız her yaş grubundan oldukları için, Bulgaristan vatandaşı olarak orada geçen sosyal güvenlik hizmetlerini de bırakarak gelmişlerdir. Belirli bir yaşın üzerinde olanların ise ülkemizdeki emeklilik şartlarını yerine getirmesi çok  zor olmuştur.

Vatandaşlarımız Bulgaristan'da geçen hizmetlerini borçlanmak için önce SSK'ya buradan sonuç alamayınca yargıya başvurmuş ama burdan da sonuç alamamışlardır.

Bu durum zaman zaman TBMM’in de gündemine gelmiş ve son olarak Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın yıllardan beri bekledikleri yasal değişiklik 5754 sayılı Kanunun 79. maddesi ile 3201 sayılı Kanuna eklenen geçici 6. maddede ile kısmen çözümlenmiştir.

Borçlanmanın Esasları :

3201 sayılı  Kanuna eklenen 6'ıncı geçici maddesinde ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerden (Bulgaristan) 01.01.1989 tarihinden 08.05.2008 tarihine kadar zorunlu göçe tabi olanlar daha sonra Türk Vatandaşlığına geçenlerin  önceden bulundukları ülkede geçen çalışma sürelerini yada hizmetlerini borçlanma yolu ile değerlendirilmesi imkanı sağlanmıştır.

Borçlanma Hakkından Yararlanabilmek İçin Aranan Şartlar :

1-) Zorunlu göçe tabi tutulmuş olmak zorunlu göçten sonra Türk vatandaşı olmak

2-) Türkiye’de ikamet etmek ve geldiği ülkedeki çalışmaları belgelendirmek

3-) 2022 sayılı kanun dahil Türkiye’de sosyal güvenlik kuruluşlarından gelir ve aylık almamak

Zorunlu Göç İfadesi Kimler İçin Kullanılmıştır :

5754 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile Bulgaristan’dan 1/1/1989 - 8/5/2008 tarihleri arasında zorunlu göçe tabi tutularak ülkemize gelenlere, borçlanmanın genel kuralının aksine Bulgaristan’da o ülke vatandaşı iken geçirdikleri çalışma süreleri için borçlanma hakkı tanınmıştır. Ülkemize gelen soydaşlarımızın iskanı ile ilgili kanunlarda (2510 veya 5543 sayılı Kanunlar) sadece Bulgaristan’dan gelenler için “zorunlu göç” ifadesi kullanıldığından, yalnızca zorunlu göç nedeniyle bu ülkeden gelen vatandaşlarımız söz konusu düzenleme ile öngörülen borçlanma hakkından yararlandırılacaktır.

Başvuru Esnasında İstenilen Belgeler:

1-) Bulgaristan’da Resmi Kuruluşlardan temin edilen ve TÜRKİYE’de yeminli tercüme bürolarınca çevirisi yapılmış hizmet belgesi.( ТРУДОВА КНИЖКА / ÇALIŞMA KARNESİ , ÇALIŞMA CÜZDANI vb.)

a) Hizmet belgesi ile Türkiye’deki nüfus kayıtlarında ad ve soyad yönünden farklılık bulunması halinde isim değişikliğini gösteren Nüfus Müdürlüğünden onaylı belge (İSİM DENKLİK BELGESİ

b) Hizmet belgesindeki doğum tarihi ile Türkiye’de kayıtlı doğum tarihinde farklılık bulunması halinde geçerli doğum tarihine dair Mahkeme kararı veya Nüfus Müd. yazısı

2-) Kimlik Paylaşım Sisteminde kaydı bulunmayanlar için Muhtarlıktan ikametgâh belgesi

Zorunlu Göçle Getirilen Borçlanma Hakkından Yararlanamayacak Olanlar:

1-2022 sayılı  Kanun dahil sosyal güvenlik kurumlarından gelir ve aylık alıp alanlar,

2-Malullük aylığı bağlatacaklar,

3-Ölüm aylığı  bağlanmasında hak sahipleri,

bu şekilde borçlanılan hizmetler dikkate alınmaz. Bulgaristan’da geçen hizmet sürelerinin hak sahiplerince borçlanmasına ilişkin talepleri de kabul edilmez

Ancak, borçlanma hakkından yararlanarak yaşlılık aylığı bağlanan sigortalının ölümü halinde, hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilir.

Kanunun geçici 6 ncı maddesinde borçlanma kapsamında yalnızca çalışma süreleri gösterildiğinden, bu çalışma süreleri arasında veya sonunda boşta geçen (çalışılmayan) sürelerle ev kadınlığında geçen süreler, borçlanma kapsamı dışında tutulduğunda bu süreleri borçlanmak isteyenlerin talepleri de kabul edilmemektedir.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Paylaşım: