Hangi Sözleşmeli Ülkede Çalışan Gurbetçilerin Türkiye'de İkamet Eden Çocukları İçin Çocuk Yardımı Ödenir?

Hangi Sözleşmeli Ülkede Çalışan Gurbetçilerin Türkiye'de İkamet Eden Çocukları İçin Çocuk Yardımı Ödenir?

Sözleşmelere göre, çocuk yardımlarından yararlanacak olan sigortalının aile bireyleri, sözleşmeye taraf olan diğer ülkede otursa da, sigortalı çocuk yardımlarından faydalanabilir. Bununla,  aile bireylerinin bir kısmının veya tamamının yardımı yapacak olan ülkede  oturmamaları halinde de sigortalıların çocuk yardımlarından yararlanmaları sağlanmıştır.

Ancak bu düzenleme, Türkiye'nin taraf olduğu çocuk yardımlarını içeren Almanya, Hollanda, Belçika, İsviçre, Fransa, Makedonya, Azerbaycan, Gürcistan ve Sırbistan ile imzalanan sözleşmelerde yer aldığından yardımlardan yalnız bu ülkelerde çalışan gurbetçiler, Türkiye'de ikamet eden çocukları için yararlanabileceklerdir.

Türkiye'de İkamet Eden Çocuklar İçin Ödenecek Yardıma Hak Kazanma Koşuları Nelerdir?

Türkiye'de ikamet eden çocuklar için ödenecek yardımların hak kazanma koşulları, miktarı ve süresi gurbetçinin çalıştığı ülke mevzuatına göre belirlenmektedir.

Sözleşmeler göre çocuk paraları, gurbetçilere Türkiye'deki çocuklarının geçimlerini sağlamak koşulu ile verilmektedir. Bu bakımdan,  yardımların özellikle çocukların bakım ve geçimlerine harcanması gerekmektedir.

  1. Belçika'da Çalışan Gurbetçinin Yardıma Hak Kazanma Koşulları

Belçika'da çalışan gurbetçilerin Türkiye'de İkamet eden çocukları için yardımlardan yararlanma koşulları İdari Anlaşma ile belirlenmiştir,

Buna göre ; yardımlar, işçinin öz çocuklarına, işçi ile eşinin müşterek çocuklarına ve eşinin öz çocuklarına yapılması yer almaktadır.Yardımlar, 14 yaşına veya Belçika mevzuatındaki şartlar dahilinde, Okuluna devam eden çocuklar için 25 yaşına kadar sürebilmektedir.

Belçika'da çalışan gurbetçiler için çocuk paralarından yararlanan çocukların sayısı en çok DÖRT olarak  belirlenmiştir.

  1. Fransa'da Çalışan Gurbetçinin Yardıma Hak Kazanma Koşulları

Yardımlara hak kazanma koşulları İdari Anlaşma ile belirlenmiş olup, geçimleri işçi tarafından sağlanan işçinin veya eşinin meşru çocukları, meşrulaştırılmış çocuklar, tanınmış gayri meşru çocuklar veya evlat edinilmiş çocuklar için yardımlardan yararlanılabilmektedir.

Fransa'daki gurbetçilerin çocuk yardımından yararlanacak çocukları için tespit edilen yaş sınırı 16'dır.Öğrenimlerine devam eden çocuklar için ise 18'e çıkarılmıştır.

Fransa'da çalışan gurbetçilerde en fazla DÖRT çocuk için yardımlardan yararlanabilmektedirler.

  1. Almanya'da Çalışan Gurbetçinin Yardıma Hak Kazanma Koşulları

Çocuk yardımından yararlanma koşulları Sözleşmeye göre belirlenmekte olup, Almanya'da çalışıp da Türkiye'de çalışan çocuklarına bakmayan Türk işçilerinin çocuk paraları kesilerek, doğrudan doğruya Türkiye'deki eşe veya çocukların geçimlerini sağlayan diğer gerçek veya Tüzel kişiye ödenmektedir.

Çocukların bakımına gurbetçinin eşinden başka şahıslar da katılıyorsa, bu durumda çocuk parası eşe ödenir. Çocukların bakımına birden fazla şahısların katıldığı diğer hallerde çocuk parası, çocuklara en çok bakan şahsa ödenmektedir.

Çocuk Yardımının Ödenmesi İçin Gerekli Belgeler Nereden Temin Edilmektedir?

Çocuk paralarının ödenmesine esas olan ve uygulamada '' Aile Durum (Medeni Hal) Belgesi'' ve Öğrenim (Tahsil) Belgesi'' olarak isimlendirilen belgelerdir.

Aile Durum Belgeleri

Aile  durum belgeleri genel olarak aile yardımından yararlanacak olan yurt dışındaki gurbetçinin kayıtlı olduğu Nüfus Müdürlüklerindeki nüfus kayıtlarına dayanılarak düzenlenmektedir.

Bu belgeler, nüfus kayıt örneklerine istinaden gurbetçilerin Türkiye'deki ikametgahını sınırları içine alan Sosyal Güvenlik Merkezlerindeki Yurt Dışı İşlemleri servisince düzenlenip onaylanmaktadır. Ancak, yalnız Almanya'da çalışan gurbetçilerin medeni hal belgeleri, bunların Nüfus Müdürlüklerini sınırları içine alan SGK'nın belirtilen birimlerince düzenlenmektedir.

Öğrenim Belgeleri  

Çocuk yardımlarını kapsamına alan sözleşmelere taraf ülkelerdeki gurbetçilerin Türkiye'de öğrenim gören çocukları adına kullanılacak öğrenim belgeleri de, Sosyal Güvenlik Merkezlerindeki Yurtdışı İşlemleri Servislerince düzenlenerek ilgili sözleşmeli ülkenin yetkili kurumuna intikal ettirilmektedir.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

 

 

 

 

 

 

Paylaşım: