
YURTDIŞINDA ÇALIŞANLARIN İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILIĞI
5510 s. K. m.50’ye göre isteğe bağlı sigortalılıktan Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet etmekte iken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşları yararlanabilir. 1/10/2008 tarihinden önce, Türk vatandaşlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için Türkiye’de ikamet etme şartı yer almazken; 1/10/2008 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun 50 nci maddesinde yapılan değişiklik ile isteğe bağlı sigortalı olabilmek için Türk vatandaşı olmak ve Türkiye’de ikamet etme şartı getirilmiştir. Ancak bu konuda ülkemizle arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere giden Türk vatandaşları açısından bir istisna getirilmiştir. Buna göre, ülkemizle arasında sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelere giden Türk vatandaşlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmesi mümkündür.
Yargıtay’ın bir kararına göre, “Davacı, Türkiye’deki çalışmaları esas alınarak bağlanan yaşlılık aylığının geçerli olduğunun, kesilen yaşlılık aylıklarının kesildiği tarihten itibaren ödenmesi gerektiğinin ve ödenen yaşlılık aylıkları nedeniyle Kurum’a borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini istemiştir. Davacı için, 01.12.1982 - 02.03.1987 tarihleri arasında hem Türkiye’de hem de Avusturya’da prim ödendiği konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Uyuşmazlık konusu dönemde yürürlükte bulunan ve 506 sayılı Yasa’nın isteğe bağlı sigortalılığı düzenleyen 85. maddesinde belirtilen “Her hangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna” deyimiyle Türkiye’deki sosyal güvenlik kuruluşları amaçlanmakta olup, bu durumda gerek sosyal güvenlik sözleşmesi yapılan ülkelerde (ikili antlaşmalarda aksine hüküm bulunmadıkça) gerekse sözleşme yapılmayan ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının Türkiye’de isteğe bağlı sigortalı olabilecekleri ve bu nedenle yurtdışındaki çalışma ile çakışan isteğe bağlı sigortalılığın geçerli olacağı; davacı için, anılan dönemde Türkiye’de uzun vadeli sigorta kollarından prim ödenen süreler isteğe bağlı sigortalı sayılarak, uyuşmazlığın buna göre çözülmesi gerekirken, yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.”
Sosyal Güvenlik Kurumu aradan uzun yıllar geçtikten sonra sen yurtdışında çalışırken Türkiye'de isteğe bağlı sigortaya prim ödemişsin hem yurtdışında çalışıp hemde Türkiye'de isteğe bağlı prim ödemen mümkün değil diyerek isteğe bağlı sigortalılık süresi olarak ödenen dönemlerdeki hizmetleri iptal etmektedir.
Bu durumda olan sigortalıya aylık bağlanmışsa bu sürelerin iptalinden sonra aylık bağlama şartları oluşmaya bilmekte ve ilgiliye ödenen aylıklar faizi ile birlikte geri istenmektedir.
Yanlış uygulama sonucu mağdur olan vatandaşlarımız bize müracaat edebilirler. Böylece dava ile isteğe bağlı sigortalılık süreleri geçerli hale getirilerek hem aylıklarını tekrar almaları hemde yersiz ödemeden kurtulmaları sağlanabilmektedir. Ayrıca bunların bu mağduriyetlerini gözeterek mahkeme masrafları ve avukatlık ücretleri konusunda lehlerine yardımcı oluyoruz.
Bu imkanı değerlendirmek ve daha detaylı bilgilenmek istiyen vatandaşlarımız bizi hafta içi mesai saatleri içerisinde aşağıdaki iletişim adreslerimizden ulaşabilirler.
DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?
Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA
Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı
Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20
Gsm : +90 507 100 60 89
WhatsApp Danışma Hattı : +90 507 100 60 89