HOLLANDA'DA YAŞAYANLARIN BORÇLANMA ve EMEKLİLİK HAKKINDA MUTLAKA BİLMESİ GEREKENLER

HOLLANDA'DA YAŞAYANLARIN BORÇLANMA ve EMEKLİLİK HAKKINDA  MUTLAKA BİLMESİ GEREKENLER

Hollanda da yada dünyanın herhangi bir ülkesinde  çalışırken Türkiye' den emeklilik için yurtdışı  borçlanma başvurusu yapmanızda yasal bir engel bulunmamaktadır.

Yurtdışı borçlanması yapmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna uygun belgeleri sunmak  talep edenin sorumluluğunda olmakla birlikte Hollanda gibi Sosyal Güvenlik Anlaşması imzaladığımız ülkelerdeki çalışmalarını Temin edemeyenler için SGK aracılık yapabilmektedir.

Özellikle 2017 yılı içerisinde Hollanda İşçi Sigortaları Kurumu UWV ( Postbus 57002, 1040 CC  Amsterdam / HOLLANDA) sigortalılarımıza '' Hizmet Belgesi Verme''  konusunda problemler çıkarmaktadır. Bu durumda olan sigortalılarımız bağlı bulundukları SGK ya müracaat etmeleri ve Hollanda sigorta numaralarını belirtmeleri halinde Türkiye tarafından hizmet belgesi Temini sağlanabilmektedir.

Çalışma sürelerine dair belge Temin edebilen vatandaşlarımız ise bu belgelerini Hollanda'da ki Müşavirlik yada Ataşeliklerimize götürerek çalışma sürelerini gösterir  Hizmet belgesi düzenletmeleri gerekmektedir.

Çalışma süreleri yetmeyen yada Hollanda'da çalışması bulunmayan Ev Hanımları ise   Hollanda’da ikamet ettiği süreleri gösterir belgeyi (uitreksel/vestiging in Nederland) Hollanda’da en son ikamet ettiği belediyeden temin edebilirler.

 İlgili belediyeden alınan ikamet belgesini Lahey Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği veya Rotterdam / Deventer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliklerine ibraz ederek yurtdışı hizmet borçlanması işlemlerinde kullanılmak üzere bu birimler tarafından ikamet belgesi düzenlenmesini talep edebilirler ve yahut Türkiye 'de Yeminli Tercüme Bürolarında çevirisini yaptırarak Sosyal Güvenlik Kurumuna ibraz edebilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu yaptığı son değişiklikle  ikamet sürelerini borçlanan kadınların Ülkemizde bulunduğu  süreleri yurtdışı borçlanma süresi olarak saymamaktadır. Bu nedenle yurda giriş - çıkış tarihleriniz önem kazanmış olup elinizde bulunan eski pasaportlarınızın size avantaj ( duruma göre yada dezavantaj)  sağlayabileceğini unutmayın.

Evraklarınızı tamamladıktan sonra EN ÖNEMLİ KISIM gelmekte '' SİZE UYGUN EN AVANTAJLI '' emeklilik seçeneğini seçmek.

Emeklilik şartları her kişide aynı yaşta olan kişilerde de  farklılıklar gösterir. Bu sizin yaşınız,  ilk işe giriş tarihiniz vs. Bu aşamada, Türkiye ye gelmek istemeyen yada zamanı olmayan gurbetçi vatandaşlarımız, ilgili konsolosluktan bizlere vekalet gönderip, bizleri bu iş için görevlendirebilirler ve bizler  aracılığıyla yurt dışı borçlanma işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bizlerde sizler için en uygun, avantajlı olan, daha az ödeyip daha yüksek maaş alabileceğimiz sistemde, borçlanma işlemlerinizi yapabiliriz. Bizleri iletişim numaralarımızdan arayarak uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz. 

 HOLLANDA SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATINA GÖRE YAŞLILIK AYLIĞI ALMA KOŞULLARI

Hollanda mevzuatı gereğince Tam ve Kısmi aylık uygulamaları bulunmaktadır. Hollanda sosyal güvenlik sistemi ikamet esasına dayanmakta olup ;  Hollanda’da 15-65 yaşları arasında 50 tam yıl ikamet eden herkes tam yaşlılık aylığına hak kazanmaktadır. Diğer bir ifade ile Hollanda’da ikamet ettiğiniz her yıl için tam yaşlılık aylığının % 2’sine hak kazanırsınız.

* Hollanda’da ikamet ettiğiniz sürelerde çalışıp çalışmamanız ise  yaşlılık aylığınızın miktarını etkilememektedir. 

Bu genel bilginin ışığı altında Hollanda'da üç şekilde yaşlılık aylığı bağlandığını görmekteyiz. 

1-) Yaşlılık Aylığı,

2-) İşsizlik Halinde Erken Yaşlılık Aylığı,

3-) Dul Eşe Bağlanan Yaşlılık Aylığı,

 1-) Yaşlılık Aylığı : Hollanda'da yaşlılık aylığına hak kazanabilmek için, sigortalının anılan ülkede en az 1 yıl çalışmış veya ikamet etmiş olup, 65 yaşını tamamlaması şartı aranmaktadır. Sigortalıların 65 yaşını doldurmalarına 6 ay kala, ikamet ettikleri ülkenin sigorta kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

 2-) İşsizlik Halinde Erken Yaşlılık Aylığı : Hollanda'da ikamet eden ve kendi iradesi ile gönüllü olarak kendi ülkelerine dönecek sigortalıya geri dönüş aylığı bağlanmaktadır. 

3-) Dul Eşe Bağlanan Yaşlılık Aylığı : Sigortalının ölümü halinde gerekli şartları yerine getiriyorsa dul eş 65 yaşına geldiğinde dul - yaşlılık aylığı bağlanmaktadır. 

HOLLANDA'DAN ALINAN YETİM AYLIĞI TÜRKİYE'YE DÖNÜLDÜĞÜNDE KESİLİR Mİ ? 

Hollanda’da tek velili yetim aylığı kaldırılmıştır. Yetim aylığının bir kısmı geride kalan velinin dul aylığına ilave edilmiştir. Bununla birlikte tek velili yetim aylığının kaldırılması kararına karşı dava açılmış olup yargı süreci devam etmektedir.

Davanın olumlu sonuçlanması halinde yetim aylığının Türkiye’ye transferi mümkün olacaktır.

TÜRKİYE'YE KESİN DÖNÜŞ YAPILDIĞINDA PRİMLERİN GERİ ALINMASI VEYA SGK'YA TRANSFERİ  YAPILABİLİR Mİ ? 

Hollanda sosyal güvenlik mevzuatı kapsamında adınıza biriktirilen primlerin Türkiye’ye iadesi veya transferi mümkün değildir. Öngörülen emeklilik yaşını tamamladığınızda Hollanda’daki sigorta sürelerinizle Türkiye’deki sigortalılık süreleriniz Sosyal Güvenlik Anlaşmasına göre birleştirilerek tarafınıza yaşlılık aylığı bağlanacaktır. 

Not: Sosyal güvenlikle ilgili tüm soru ve sorunlarınız için ücretsiz olarak Dünya Emeklilik Merkezi'nin +90 507 100 60 89 - +90 (224) 888 00 70 nolu telefonları ile https://www.facebook.com/dunyaemeklilikmerkezi - http://www.dunyaemeklilik.com adresimizden bilgi alabilirsiniz. 

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

 

 

 

 

Paylaşım: