
İsviçre Prim transferi işlemleri 01/06/1981 tarihinden itibaren yürürlükte bulunan Ek Sözleşmenin 10/a maddesine göre yürütülmekte olup, aşağıdaki şartları yerine getiren sigortalılar dilemeleri halinde prim transferi talebinde bulunabilmektedirler,
- İsviçre’de bulundukları sırada yaşlılık, ölüm ve malullük(AHV) sigortalarından herhangi bir yardım almamış olmaları,
- Türkiye’de veya üçüncü bir ülkede yerleşmek üzere İsviçre’yi kesin olarak terk etmiş olmaları
Bu şartları yerine getirdikten sonra talepte bulunan, Türk vatandaşlarının İsviçre’deki çalışmaları esnasında uzun vadeli sigorta kollarına (yaşlılık, ölüm) kesilen primlerinin (malullük hariç) işçi ve işveren hissesinin tamamının transferine imkan sağlamaktadır.
Transfer olan primler Sosyal Güvenlik Kurumuna transfer olmakta bu primler ve bu primlere ilişkin süreler, bir Türk aylığına hak kazanmada ve bu aylığın hesabında, Türk primlerine ve sürelerine muadil sayılır. Transfer olunan primlerden Türk emeklilik sigortası çerçevesinde sigortalı veya hak sahibi yararına hiç bir menfaat sağlanmıyorsa, transfer edilmiş olan primleri ilgili kimselere ödenmektedir.
Primleri Kurumumuza transfer edilen sigortalıların İsviçre’deki hizmetleri tasfiye edilmekte, kendileri veya hak sahipleri bir daha söz konusu primler nedeniyle İsviçre Sigorta Mercilerinden hiçbir hak talep edemez duruma gelirler.
İsviçre Prim Transferinde Vatandaşları Bekleyen Tehlike
Sosyal Güvenlik Kurumu ile İsviçre'den prim transferi yapmak isteyen yurttaşlarımız arasında transfer edilen primlerin ilgililere tamamının iadesi konusunda yaşanan sıkıntılar devam etmektedir.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız, 3201 sayılı Kanun kendilerine tanımış olduğu borçlanma hakkından yararlanarak yurt dışındaki borçlanmaya esas sürelerinden diledikleri kadarını borçlanabilmektedirler.
Durum böyle iken Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye-İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesini gerekçe göstererek ,
- İsviçre'deki çalışmalarının tamamını borçlanan ve borcunun tamamını ödeyen sigortalılara transfer olunan primlerinin tamamını ,
- İsviçre'deki çalışmalarının bir kısmını borçlanan ve prim borcunu ödeyen sigortalılara transfer olunan primlerin borçlanılan gün sayısına isabet eden orandaki miktarı ödüyor,
Örneğin ; 1962 doğumlu Ayşe Hanım 1980 yılında İsviçre'ye gitmiş 25 yıl ( 9 bin gün) çalıştıktan sonra Türkiye' ye dönmüş olsun
Türkiye'ye döndükten sonra 2015 yılında 3 ay (90 gün) eski adıyla SSK kapsamında çalıştıktan sonra prim transferi yapmak istediğinde
Ayşe Hanım İsviçre'deki 9 bin günlük çalışmasının tamamını borçlanır ve öderse transfer olunan primlerin tamamı, Eğer 3201 sayılı Kanuna göre kendisine yeten 3.510 günü borçlanır ve öderse bu defa primlerin borçlanılan gün sayısına isabet eden orandaki miktarı kendisine ödenmektedir.
Bu uygulamadan dolayı transfer edilen primlerin tamamını almak isteyen Ayşe Hanım ihtiyacı olmadı halde 9 bin günlük prim ödemek zorunda kalmakta 2017 yılı için asgariden ödediğini varsayarak hesaplama yaptığımızda primlerin tamamını almak istediğinde cebinden 104.090,40 TL fazladan çıkmaktadır.
Fazladan Para Ödememek İçin Yapılması Gerekenler
Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye-İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde yer alan '' Aylık almaktayken İsviçre’de çalışmış olduğu sürede kesilen primlerinin transferi talebinde bulunanların transfer edilen primlere ait süreleri almakta oldukları aylıkta artış meydana getirmiyorsa transfer edilen prim tutarları kendilerine iade edilir '' hükmünü gerekçe göstererek aylığında 1 TL bile artış gerçekleşen sigortalıların primlerini iade etmemekte Türkiye'de geçmiş hizmet gibi değerlendirmektedir.
O halde öncelikle yapılması gereken en yüksek emekli aylığı almanızı sağlayacak en önemli dönemleri seçerek en uygun rakamdan yurt dışı borçlanması yapmak ve Sosyal Güvenlik Kurumunun gerekçe gösterdiği transfer olunan sürelerin aylıkta artış yarattığı hükmünü geçersiz kılmak olmalıdır.
Böylece konu Yargıya taşındığında kazanma şansınız artacak ve fazladan ödemek durumunda kaldığınız tutarlar cebinizde kalacaktır.
DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?
Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA
Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı
Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20
Gsm : +90 507 100 60 89
WhatsApp Danışma Hattı : +90 507 100 60 89