Son 1 Yılda Yurtdışı Borçlanmasında Neler Değişti?

Son 1 Yılda Yurtdışı Borçlanmasında Neler Değişti?

Türkiye'de uygulamaların en fazla değiştiği kurumların başında Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) gelmekte. Bu yazımızda kurumun son 1 yılda yaptığı değişikliklerin  yurtdışında yaşayan ve bu süreleri borçlanarak Türkiye'den emekli olmak isteyen vatandaşlarımız için neleri değiştirdiğinin ayrıntılarını aktarmaya çalışacağız. 

 Son 1 Yılda 5 Değişiklik 

SGK'nın bir yıl gibi kısa bir sürede yurtdışı borçlanması yaparak emeklilikte önemli değişikliklerin yer aldığı beş düzenleme yaptığını görmekteyiz. Bu düzenlemelerin bazıları vatandaşlarımıza fayda sağlamış ise de getirilen yeni düzenlemeler sonrası bir çok vatandaşımızın da mağdur olduğunu bizzat gözlemlemekteyiz. 

Kısmi Aylık Alanların Mağduriyetleri 

Çoğu gurbetçi vatandaşımızın hem yurtdışında hem de Türkiye'de hizmetleri bulunmakta hizmet sürelerini  birleştirerek Türkiye'den emekli olmak isteyen vatandaşlarımıza cuzi miktarlar da ( bazen 5 -10 TL) sözleşme aylığı bağlanmakta. 

Eski uygulamada bağlanan bu aylıklar tam aylığa  yükseltilirken paranın ödendiği tarih esas alınmaktaydı yapılan değişiklik ile bu uygulamadan vazgeçilerek sözleşme aylığının bağlandığı tarih tam aylık için esas alınması uygulamasına geçildi. 

Bu basit gibi görünen değişiklik ile aylıkların ortalama 300 - 500 TL daha az bağlanmasının önü de açılmış oldu.Bu konu da olanların mutlaka bizlerle iletişime geçerek hak ettikleri aylıkları nasıl alacaklarının detaylarını öğrenmelerini öneriyoruz.  

 Hak Sahiplerinin Mağduriyetleri 

Değişikliklerden  en çok etkilenen kesimlerin başında ise sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında kısmi  yaşlılık yada malullük aylığı almaktayken ölen sigortalıların hak sahipleri yer alıyor. 

Eski uygulamada kısmi aylık bağlanırken dikkate alınan Türkiye’deki prim ödeme gün sayısı ölüm tarihine göre  900 veya 1800 günden fazla olması durumunda hak sahiplerinin talebine istinaden tam aylık bağlanmaktayken yeni uygulamayla bu durumdan vazgeçilerek vefat edenin almış olduğu sözleşme aylığı hisseleri oranında kendilerine pay edilir uygulamasına geçilmiş oldu. 

Bu değişiklik ile ilk defa sigortalı çalışması 2000 öncesi olan ve Türkiye'deki 1800 gün ve Almanya'daki 3200 günü  karşılığı kendisine kısmi aylık bağlanan ve vefat eden  sigortalının tek hak sahibine 1375 TL aylık bağlanacakken yeni durumda hak sahibinin  yaklaşık aylığının 576 TL olmasının önü de açılmış oldu. 

Fayda Sağlayan Değişiklikler ; 

Değişiklerde öne çıkan ve fayda sağlayan kısımların ise maddi kazanımlardan  çok yurtdışı borçlanması yaparken kuruma ibraz edilmesi gereken belgelerin temini ile ilgili olduğunu görmekteyiz. 

1-) Güncel tarihli Belge Süresinin 3 Aya Çıkarılması 

2011 yılından beri SGK yurt dışı borçlanması yapmış ve yurt dışında iken aylık talebinde bulunanlardan emeklilik taleplerinden önceki 1 ay içinde düzenlenmiş belgeyi geçerli saymakta, talep ile yabancı ülke hizmet cetveli arasındaki süre 1 aydan fazla ise YENİ TARİHLİ HİZMET BELGESİ GETİRMESİNİ İSTEMEKTEYDİ. 

Dünya Emeklilik Merkezi olarak bir çok kez bu durumun mağduriyete yol açtığı konusunu gerek Bimer gerekse Cimer üzerinden SGK 'ya konu ile ilgili şikayetlerimizi iletmiştik. 

Anlaşılan o ki SGK bu konuda insafa gelmiş ve yeni bir düzenlemeye gitmiş. Bundan böyle Hizmet belgesi ile Emeklilik Talebi arasında 3 ay yada daha az bi süre geçmişse YENİ HİZMET BELGESİ İSTENİLMEDEN AYLIK İŞLEMİ SONUÇLANDIRILACAK. 

2-)  Yurda Giriş Çıkış Belgesi İstenmemesi 

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında veri paylaşımı konusunda yapılan anlaşma ile SGK personelinin şimdilik 2009 ve sonrası ile sınırlı olmak üzere yurda giriş - çıkış sürelerinin görmesinin önü açılmış böylece yurtdışı borçlanması yapmak için Emniyete gitmeye gerek kalmamıştır. 

Yurtdışı borçlanması ve Emeklilik konusunda güvenilir bir Merkeze ihtiyacınız olursa borçlanmaya ait belgelerinizi göndermeniz halinde; Avrupa’nın neresinde olursanız olun bize gelmenize gerek kalmadan işlemlerinizi adınıza yapabiliriz. Bizimle irtibata geçmeniz yeterli.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:5  D: 9/10 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Paylaşım: