
Niçin Reform?
''Bütün Nüfusu Kapsayan; Adil; Kolay Erişilebilir; Yoksulluğa Karşı Etkin Koruma Sağlayan; Mali Açıdan Sürdürülebilir; Bütünleştirilmiş Bir Sosyal Güvenlik Sistemi Oluşturmak ''.
Yukarıdaki ifade 2008 yılında yürürlüğü giren ve olumlu bir anlam yüklemek için '' Sosyal Güvenlik Reformu '' diye adlandırılan Türk sosyal güvenlik sistemini yeniden yapılandırmaya yönelik kapsamlı değişikliklerin gerekçesini açıklayan çok güzel yazılmış bir amaç ve hedefler dizisidir.
Sosyal Güvenliğin '' evrensel nitelikteki'' değerleri dikkate alındığında , yukarıdaki ifadede yer alan amaç ve hedeflere katılmamak mümkün görünmüyor.
Bu amaç ve hedefleri gerçekleştirmek için ; SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'ndan oluşan 3'lü sistem içerisinde yeni bir yapı oluşturma tercih edilmemiş , çok daha maliyetli olan sosyal güvenlik sistemimizi ''sil - baştan'' değiştiren yeni bir model tercih edilmiştir.
Bugün sizlerle birlikte bu yeni model sonrası gelinen noktayı başlangıç amaçları bakımından sorgulamak istiyoruz.
Adil Olma Prensibi Sağlanabildi Mi ?
Yeni Sosyal Güvenlik Sistemi'nde vatandaştan fedakarlık yapması istenirken 6270 sayılı Kanun ile milletvekillerinin emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmiş. Eskiden 5434 sayılı Kanun’a göre en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık müsteşarının maaşına (ve kurallarına) endeksli olan vekil emekli aylıkları artık. Cumhurbaşkanının emekli aylığına endekslenmiş ve 2 yıl bekleme veya 2 yıl vekillik yapma kuralı da kaldırılmıştır.
2017 yılı Cumhurbaşkanı'nın emekli aylığı: 21.320 TL'dir.
2017 yılı Milletvekili emekli aylığı ise: 9.594 TL'dir
Yine aynı tarihlerde %8 i aşan parlak bir büyüme gerçekleştirilmiş fakat 9,5 milyon emeklinin aldığı aylıklar '' Refah Payı '' olmadan '' TÜFE'' kadar artırılmıştır.
Sizce reformun ''Adil Olma Prensibini '' hayata geçirilebilmiş midir ?
Norm ve Standart Birliği Sağlanabildi Mi ?
5510 sayılı Kanun, Anayasa Mahkemesinin Kanunun bazı maddelerini iptal ve yürürlüğünün ertelenmesi ilgili kararından sonra son şekli ile 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde SSK ve Bağ-Kurlular için neredeyse bütün hükümleri ile yürürlüğü konulurken, Emekli Sandığı mensupları için 5434 sayılı Kanun hükümleri korunmuştur.
Sizce reform ''Norm ve Standart Birliği '' sağlayabilmiş midir ?
Mali Açıdan Sürdürülebilirlik Sağlanabildi Mi ?
5510 sayılı Kanun , '' mali açıdan sürdürülebilir '' bir sistem hedefi için temelde iki yol belirlemiş, bunlardan ilki gelirleri artırmak olmuş ve bunun için ; prim ödeme gün sayısını uzatılmış, emeklilik yaşını yükseltilmiş ve prime esas kazançların kapsamının genişletilmesi gibi tedbirler alınmış.
İkinci yol olarak ta giderlerin azaltılması hedeflenmiş ve bunun için; aylık hesaplama sistemi değiştirilerek aylıkların seviyesi düşürülmüş ve aylığa hak kazanma şartları zorlaştırılmıştır.Aslında bu değişiklikler ile toplumun büyük bir kesimi fedakarlık yapmıştır.
Sizce reform ile '' Mali Açıdan Sürdürülebilirlik '' sağlanabildi mi?
Bu konuda sizler de fikirlerinizi paylaşarak yeni sistemin yaklaşık 8 yıllık uygulama sürecinde sizler için olumlu yada olumsuz yanlarını yazarak diğer insanların farkındalığını artırabilirsiniz.
DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?
Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA
Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı
Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20
Gsm : +90 507 100 60 89
WhatsApp Danışma Hattı : +90 507 100 60 89