Türkiye’den Emeklilik Stratejileri

Türkiye’den Emeklilik Stratejileri

Türkiye’den emekli olmayı düşünen gurbetçilerimiz, emeklilik konusunu her danıştığınızda farklı bilgiler mi aldınız? Emekli olmak için ödeyeceğiniz tutar sürekli daha da artıyor mu? Ya da her sorduğunuz da emeklilik yaşınız artmış mı oluyor?

Bir çoğunuzun bu sorulara Evet! dediğini ofisimizi arayan çok sayıda gurbetçimiz ile yaptığımız sohbetlerden biliyorum. Bu nedenle yaklaşan izin döneminde Türkiye’den Emeklilik İşlemlerini yaptırmayı düşünen vatandaşlarımız için stratejik önemi olan bilgileri derleyerek paylaşmak istedim.

Yurtdışı Borçlanmasına Dair Özel Bilgiler   

Yurtdışı borçlanma başvuru formunu doldururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklamadan önce bilmeniz gereken bazı özel noktalar hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum.

Yurtdışı borçlanma süreleriniz Türk vatandaşı ya da çifte vatandaş olarak 18 yaşından sonra geçirdiğiniz sürelerden oluşmaktadır. Başvuru anında Türk vatandaşı olup olmadığınız önemli değildir. Borçlanmak istediğiniz sürenin niteliğine göre; çalışma belgesi, ikamet belgesi ile birlikte pasaport ya da emniyet yurda giriş – çıkış çizelgelerinden durumunuza uygun olan belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) sunmanız gerekir.

Yurtdışı borçlanma genel olarak Türkiye’de çalışma varsa en son çalışılan statüye, çalışma yoksa BAĞ-KUR’a sayılmaktadır. BAĞ-KUR kapsamında emekli olmak için daha fazla gün sayısına ve sigortalılık süresine ihtiyaç olduğundan bu kapsamda Emeklilik çok tercih edilmemektedir.  Bunun yerine yurtdışı borçlanması yapmak isteyen gurbetçilerimiz, Türkiye’ye geldiklerinde SSK kapsamında çalışıp daha sonra borçlanma talebinde bulunarak borçlanmalarının SSK kapsamında değerlendirilmesini sağlayabilirler. Fakat SSK kapsamında borçlanma yapmak için yapılan bu çalışmanın Fiili ( gerçek ) bir çalışma olması önemlidir. Aksi takdirde bu çalışmalar iptal olmakta ve hoş olmayan durumlarla karşılaşılmaktadır.

Yurtdışı Borçlanma Dilekçesi Nasıl Doldurulur?

Yurtdışında geçen çalışma veya ev kadınlığı sürelerinin borçlanma işlemi ‘’Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi’ni usulüne göre doldurulup imzalandıktan sonra doğrudan ya da posta yolu ile Kurumun ilgili ünitesine ulaştırılması ile yapılmaktadır.

Borçlanma Talep Dilekçesinin tüm maddeleri önemlidir ve tüm sorular formun arkasında yer alan açıklamalar doğrultusunda doldurulmalıdır. Tereddüt edilen bazı maddelerin nasıl doldurulması gerektiğini anlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum

Dilekçenin 6. Maddesi: Borçlanmak istediğiniz yurtdışındaki hizmetin/sürenin niteliğini belirlemenizi ister, Erkek sigortalıların çalışan süre ve boşta geçen süre şıklarının her ikisini de işaretlemeleri birçoğu için avantaj sağlayacaktır. Kadın sigortalılar ise çalışılan süre, boşta geçen süre ve ev kadınlığı süresi şıklarının her üçünü işaretleyebilirler. Fakat borçlanma yapacak kadın sigortalıların yüksek aylık almalarını sağlayacak kadar yurtdışı çalışma süreleri varsa fazladan belge toplamamak için ev kadınlığı süresini işaretlemeden bu maddeyi tamamlayabilirler.

Dilekçenin 9. Maddesi: Borçlanma miktarının hesabında seçtiğiniz bir günlük prime esas kazanç tutarını belirlemenizi ister: Burada asgari günlük borçlanma rakamı ile azami rakam arasında dilenilen ödeme rakamı seçilir. Bu rakam seçilirken alınmak istenilen emekli aylığı, hangi kurumdan aylık bağlanacağı gibi faktörler sosyal güvenlik mevzuatı hükümleri doğrultusunda değerlendirilerek en doğru günlük bedel seçilmelidir.

2019 yılında asgari günlük borçlanma tutarı :  27,29 TL

2019 yılında azami günlük borçlanma tutarı :  204,68 TL dir.

Dilekçenin 11. Maddesi: Aylığın yüksek ya da düşük olmasını doğrudan etkilemektedir. Bu maddenin hatalı doldurulması halinde alınacak emekli aylığında 600-700 TL ye varan kayıplar yaşanabilmektedir. Bu maddede yurtdışı hizmet sürelerinizin tamamı veya yılları belirleyerek bir kısmını borçlanabilirsiniz.

SGK!  En Yüksek Aylığı Almanızı Sağlamaz

SGK başvuru yapanın alabileceği en yüksek aylığı almasını sağlayacak şekilde bir borçlanma işlemi tesis etmemektedir. Siz yurtdışı borçlanma talep dilekçenizde ne talep etmişseniz işlemleriniz o şekilde tamamlamaktadır.

Borçlanma talep dilekçenizi hatalı doldurmuş ve tarafınıza gelen ödeme tutarını ödeyerek aylık talebinde bulunmuşsanız yeni durumda SGK size şöyle diyecek; eski uygulamam olan aylık bankadan çekilmediği sürece tüm işlemlerden vazgeçme hakkınızı kaldırdım yeni durumda aylık bağlanmışsa bağlanan bu aylıktan vazgeçme hakkınız bulunmamaktadır.

Bu nedenle tüm işlemlerinizin aylık bağlanmadan önce doğru şekilde yapıldığından emin olunuz. Yoksa yeni bir yol haritası çizmeden bağlanan düşük aylığı yükseltme imkânınız olmaz. ( Hukuksal yollar hariç) 

Son olarak borçlanma talep dilekçenizi doldururken istediğiniz gün veya belirtiğiniz tarih aralığı karşılığı tarafınıza bildirilen tutarın tamamını yatırmazsanız SGK yapacağınız kısmi ödemeyi tebligattaki son tarihten geriye doğru ödediğiniz süre kadar hizmetlerinize işler. Fakat borcunuzu ödemeden vereceğiniz bir dilekçe ile bu durumu düzeltme hakkınız şimdilik bulunmaktadır. Bu nedenle böyle bir durumda mutlaka ödeme yapmadan önce bilgi almanız ileride daha yüksek emekli aylığı almanızı sağlayacaktır.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ olarak  sürekli değişen yurtdışı borçlanma ve emeklilik uygulamaları karşısında vatandaşlarımıza önerimiz yurt dışı borçlanmasına müracaat etmeden önce, borçlanma ve emeklilik konularında uzman birine başvurmaları, emeklilik şartlarını öğrenmeleri ve bir uzman yardımı ile borçlanma belgesini doldurmalarıdır. Bunu yapmakla doğru bir yol için ilk adımı atmış ve en az ödeme ile daha çok emekli aylığı alabilmenin şartlarını sağlamış olacaklardır.

Bu konuda büromuz vatandaşlarımıza ücretsiz olarak danışma hizmeti vermektedir. Türk vatandaşı veya Mavi Kartlı insanlarımız bize bu konuda rahatlıkla iletişim bilgilerinden ulaşıp yardım alabilirler, Avrupa’nın neresinde olurlarsa olsunlar gerekli başvuru belgelerini ulaştırdıklarında bize gelmelerine gerek kalmadan işlemleri büromuzca takip edilerek en kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. 

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:5 D.9/10 Yıldırım /BURSA

Paylaşım: