
Günümüzde Almanya başta olmak üzere ağırlıklı olarak Avrupa ülkeleri ve tüm dünyada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2016 yılı verilerine göre 3,7 milyondan fazla Türk vatandaşı yaşamaktadır. Bu vatandaşlarımızın çoğu, bir gün aileleri ile birlikte Türkiye’ye dönecekleri ümidiyle, yıllarca yurt dışında çalışmaktadırlar. Yine bu süreçte yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, hem ekonomik olarak ülkemize döviz kazandırmakta hem de ülkemizi yabancı ülkelerde temsil etmektedirler.
Ancak özellikle son dönemlerde, yurt dışında ortaya çıkan ekonomik krizler ve işsizlik nedeniyle birçok vatandaşımız ya anavatanlarına dönme kararını öne çekmek yada Türkiye Cumhuriyet' in kendilerine tanımış olduğu sosyal güvenlik haklarından yararlanarak Ülkemizden emekli olmak istemektedirler.
Vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik hakkını kullanmada bugün itibarı ile en büyük sıkıntısı yurt dışında çalışırken aynı anda Türkiye'den emekli aylığı alamamaları.Konu hakkında sosyal medyada yada iş takip büroları tarafından zaman zaman hem yurt dışında çalışılabileceği hem de Türkiye'den aylık alınabileceği haberleri yapılsa da şu an için bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.
Bu haberlerin çıkış kaynağını araştırdığımızda ise dönemin Başbakanı Sayın Ahmet DAVUTOĞLU tarafından 25/11/2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 64 Hükümet Programı olduğunu görüyoruz.
Yurt dışında geçen çalışma süreleri ile ev kadınlığı sürelerini 3201 sayılı Kanuna göre borçlanarak Türkiye’den emekli aylığı alma hakkına kavuşanlar, yurtdışında çalışmaya, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği almaya başladıkları takdirde Türkiye’den bağlanan aylıklar kesiliyordu.
64.Hükümet programında bu konuda ele alınarak emeklilerin bulundukları ülkede çalışabilmeleri ile ilgili olarak, “Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurt dışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde gerekli çalışmaları yapacağız” ibaresi yurtdışından emekli olanları veya olacakları sevindirmişti.
64.Hükümet programında bu konuda ele alınarak emeklilerin bulundukları ülkede çalışabilmeleri ile ilgili olarak, “Türkiye’den borçlanarak emekli olan yurt dışındaki emeklilerin bulundukları ülkelerde yarı zamanlı çalışabilmeleri için ikili anlaşmalarımız çerçevesinde gerekli çalışmaları yapacağız” ibaresi yurtdışından emekli olanları veya olacakları sevindirmişti.
Söz konusu taahhüdün gerçekleşmesi ile birlikte, yurt dışı sürelerini borçlanarak aylık alan ve yine yurt dışında yarı zamanlı çalışan gurbetçilerin aylıkları kesilmeyecek ve böylece yaşanan bir mağduriyette giderilmiş olacaktı.
Fakat bugüne kadar bu taahhüdün henüz gerçekleşmemiş olması bu mağduriyetin büyüyerek devam etmesine sebep olmaktadır.
Bizler DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ çalışanları olarak sizlerin bu mağduriyetini gidermek için; bizi temsil etmesi , bizim sorunlarımıza çözüm bulmaları için seçip TBMM' ne gönderdiğimiz tüm milletvekillerimizin e postalarına bu sorunu ileterek durumun ciddiyetini kendileri ile paylaşmış ve gerekli düzenlemelerin yapılması için ivedilikle çalışmalara başlanılmasını rica etmiş bulunuyoruz,
Unutmamalıyız ki ; vatandaşlık görevi sadece oy kullanıp , ben seçtim gönderdim artık gerisini o yapsın , sorunları kendilerinin görmesini beklemek değil ,sorunları onlara aktarıp çözülmesi hususunda ısrar etmekle yerine getirmiş oluruz.
DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?
Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA
Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı
Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20
Gsm : +90 507 100 60 89
WhatsApp Danışma Hattı : +90 507 100 60 89