Yurtdışı Hizmet Borçlanmasında Belgeleme Yükümlülüğü Kime Aittir? Hangi Belgelerle Yerine Getirilir.

Yurtdışı Hizmet Borçlanmasında Belgeleme Yükümlülüğü Kime Aittir? Hangi Belgelerle Yerine Getirilir.

Hizmetleri Belgelendirmek                                             

Yurtdışında geçen sürelerin borçlandırılması için bunların borçlanma başvuru sırasında belgelendirilmesi zorunludur.

Borçlanma için yazılı istekte bulunan ancak, ibraz ettikleri belgeleri borçlanma işleminin yapılması için yeterli görülmeyenlerin istekleri reddedilmemekte belgeleri tamamlamaları kendilerinden talep edilmektedir.

Gerektiğinde belgelendirilme için ülkemizin sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamış olduğu ülke mercileri aracılığıyla idari yardımda Kurumca gerçekleştirilebilir. Bu amaçla, müracaatları sırasında belgeleri eksik olan vatandaşlarımızın talepleri kabul edilerek,  yurtdışında geçen çalışmalarının tespiti için Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Hizmetler Daire Başkanlığı’ndan yardım talep edilmektedir.

Borçlanmanın yapılabilmesi için Kuruma ibraz edilmesi gereken belgeler, sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ve imzalanmayan ülkelerde geçen hizmet süreleri ile ev kadınlığında geçen süreler itibariyle aşağıda sayılmıştır:

1-) Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanan Ülkelerde Geçen Sürelere Ait Belgeler

Yurtdışı hizmet borçlanmasına ait işlemleri sonuçlandırmak için kuruma ibraz edilmesi gereken belgelere değinmeden önce ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi imzalayan ülkeleri sıralarsak: İngiltere, Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, İsviçre, Fransa, Danimarka, İsveç, Norveç, Libya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Gürcistan, Bosna-Hersek, Kanada, Kebek, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lüksemburg, Hırvatistan, Sırbistan, İtalya, Kore ve son olarak 01.12.2015 tarihinden geçerli olmak üzere Karadağ ile sözleşme imzalanmış olup;

Bu ülkelerdeki sigortalık veya işsizlik sürelerini borçlanmak isteyen talep sahipleri aşağıda maddeler halinde açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi Kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

  • Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları.
  • Sigortalıların çalıştıkları iş yerleri resmi kuruluş ise belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın çalışılan ülkede iş yerlerinin bağlı bulunduğu belediye, vergi dairesi, iş bulma kurumları, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince ve diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi.
  • Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi.
  • Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak gerekçeli hizmet belgeleri.

2-) Sosyal Güvenlik Sözleşmesi İmzalanmayan Ülkelerde Geçen Sürelere Ait Belgeler

Sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmemiş ülkelerde geçen sigortalılık veya işsizlik sürelerinin borçlanılabilmesi için talep sahiplerinin aşağıdaki maddelerde açıklanan belgelerden durumlarına uygun olan bir belgeyi Kuruma ibraz etmeleri gerekmektedir.

  • Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak gerekçeli hizmet belgeleri.
  • Yurtdışında çalıştıkları iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile birlikte pasaportlarında bulunan çalışma izinlerinin tasdikli tercümeleri.
  • Gemi adamları, çalıştıkları geminin bayrağını taşıdıkları ülkelerde bulunan Türk temsilciliklerinden alacakları gerekçeli hizmet belgelerini veya iş yerlerinden alacakları hizmet sürelerini gösterir bonservisleri ile gemilerde çalıştıklarını gösterir belgelerde kayıtlı bulunan çalışma izinlerinin tasdikli tercümeleri yada pasaportlarında çalışma süreleri ile örtüşen giriş-çıkış tarihlerini gösterir sayfaların tasdikli örnekleri ibraz etmeleri gerekmektedir.

3-) Ev Kadını Olarak Geçen Sürelere Ait Belgeler

Ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılmasında ise ev kadınlarının yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesinin, ayrıca aşağıda belirtilen belgelerden biri ile teyit edilmesi halinde yurtdışı hizmet borçlanması yapılabilecektir.

  • Yurtdışında oturduklarına dair alacakları ikamet belgesi (Türkiye’de yeminli tercüme bürolarınca, yurtdışında ise konsolosluklarca yapılmış tercümesi ile birlikte),
  • Türk temsilciliklerince ikamet belgesine istinaden düzenlenecek belge,
  • İkamet belgesi temin edilemiyorsa yurtdışına çıkış ve yurda giriş tarihleri, fotoğraf ve künye bilgilerinin bulunduğu pasaport sayfalarının fotokopisi yada emniyet müdürlüklerinden alacakları yurda giriş-çıkış çizelgesinden biri ile belgelemesi gerekmektedir.

            Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü 23.07.2012 tarihinde yayınladığı talimat ile ev kadını olarak geçen sürelere ait belgeleme koşullarında bazı değişikliklere gitmiştir.

            Bu değişikliğe göre oturum yapılan sürelerin borçlanılabilmesi için; yalnızca yurtdışında ev kadını olarak geçen süreleri 3201 sayılı Kanuna göre borçlanacak olanlardan borçlanma belgeleri ile birlikte pasaportlarındaki Türkiye’ye giriş- çıkış yaptıkları tarihleri gösterir sayfaların fotokopileri yada emniyet müdürlüklerinden temin edilecek Türkiye’ye giriş- çıkış yaptıkları tarihleri gösterir belgelerden biri istenilecek ve borç tahakkuklarında Türkiye’de bulunulan süreler dikkate alınmayacaktır. 

            01.11.1991 tarihinden önceki ev kadınlığı sürelerini borçlanmak isteyen ancak, pasaportunu ibraz edemeyenler için borçlanma işlemi ikamet belgesi ve ev kadınlığı sürelerini borçlanmak isteyen ancak yurda giriş ve çıkış tarihlerini belgeleyemeyenlerce doldurulan ''Beyan Taahhüt Belgesi'' esas alınarak sonuçlandırılmaktadır

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ 

Ne kadar emekli aylığı alacağınızı biliyor musunuz?

Peki ne kadar emekli aylığı almak istiyorsunuz?

Almak istediğiniz emekli aylığını söyleyin biz sizin için ödemeniz gereken tutarı hesaplayalım!

Yeni hazırladığımız aylık hesaplama sistemi sayesinde TÜRKİYE'DE İLK KEZ sizi istediğiniz aylık tutarına ulaştıracak en uygun çözümleri buluyoruz!

Siz de "Emekli aylığımda sürpriz olmasın, istediğim tutarda aylık bağlansın." Diyorsanız, Dünya Emeklilik Merkezi'nin yeni maaş hesaplama sistemi sizin için tüm sürprizleri ortadan kaldırıyor.

Asgari tutardan ödeyerek alabileceğiniz en yüksek maaşı hesaplayabildiğimiz gibi TÜRKİYE'DE İLK KEZ almak istediğiniz maaşı nasıl alabileceğinizi de hesaplıyoruz. 

Dünya Emeklilik Merkezi sayesinde emekli aylığınızda sürprize yer yok! İLK KEZ emekli aylığınıza karar vermenizi sağlayan sistem Dünya Emeklilik Merkezi'nde.

Gelin Dünya Emeklilikle İstediğiniz Aylığı Almanızı Sağlayalım.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Paylaşım: