Yurtdışı Hizmet Borçlanmasının Oluşumunu Hazırlayan Nedenler ve Amacı

Yurtdışı Hizmet Borçlanmasının Oluşumunu Hazırlayan Nedenler ve Amacı

1960'lı yıllarda başlayan Türkiye'den yurt dışına işgücü göçü dolayısıyla yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının sayılarının artması, söz konusu işçilerin ve bunların bakmakla yükümlü bulundukları diğer kişilerin sosyal güvenliklerine ilişkin bazı sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunlar özellikle yaşlılık, maluliyet, ölüm gibi, toplanan prim oranlarının yardımlara hak kazanma koşulları ile hassas bir aktüaryal ilişki ve denge içinde bulunmasının zorunlu olduğu uzun vadeli sigorta kollarında ortaya çıkmıştır.

Sorunların yoğunlaştığı yaşlılık sigortası bağlamında konuya yaklaşılıp, bu sorunlarla karşılaşanlar gruplandırılacak olursa, ilk grupta yurt dışına çıkmadan önce Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından birine tabi çalışması olanlar yer alır. Bunlar uzun yıllar yurt dışında çalıştıktan sonra ülkelerine dönmek istediklerinde gittikleri ülkenin çoğu kez Türkiye'dekinden daha ağır olan emeklilik koşullarını (özellikle yüksek yaş koşulunu) sağlayamadıkları için, o ülkede yaşlılık aylığına hak kazanamadıkları gibi, Türkiye'deki çalışmalarının da tek başına Türk sosyal güvenlik mevzuatına göre emekliliklerine yetmemesi durumunda bütünüyle sosyal güvencesiz kalma tehlikesiyle karşılaşmışlardır.

Aynı sorun, ikinci grupta yeralan ve yurt dışına gitmeden önce Türkiye'de herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi çalışması bulunmayanlar bakımından öncelikle söz konusu olmuştur. Bunlara üçüncü bir grup olarak, eşleriyle birlikte yurt dışına giden ev kadınlarını da eklemek mümkündür.

İlk grupta yer alan çalışanlar bakımından soruna çözüm getirmek amacıyla Türkiye'nin birçok ülkeyle bağıtladığı sosyal güvenlik sözleşmelerinde, bunların Türkiye'deki çalışmalarıyla yabancı ülkede geçen çalışmalarının birleştirilerek değerlendirilmesine ilişkin esaslara yer verilmiştir. Bununla birlikte, bazı ülkelerle yapılan sosyal güvenlik sözleşmelerinin yeterli hükümler içermemesi, kimi çalışanların sözleşme kapsamı dışında bırakılması, Türk işçilerinin çalıştıkları bazı ülkelerle sosyal güvenlik sözleşmesi yapılmamış olması, bu gruptakilerin tam anlamıyla sosyal güvenceye kavuşturulamamaları sonucunu doğurmuştur.

Öte yandan, anılan olanaktan yararlanıp hizmet birleştirmesi yoluyla Türkiye'de kısmî yaşlılık aylığına hak kazananlar da, bu aylıkların çok az olması nedeniyle yeterince sosyal güvenceye sahip olamamışlardır. İkinci grupta yer alan ve Türkiye'de herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna tabi çalışması bulunmayanlar bakımından ise, anılan hizmet birleştirmesi olanağı zaten söz konusu değildir. Böylece, uzun yıllar yurtdışında çalışmalarına ve Türkiye'ye çok miktarda döviz kazandırmalarına karşın ülkeye dönmek istediklerinde sosyal güvenlikten yoksun bulunan büyük bir kitle ortaya çıkmıştır.

Yabancı ülkelerde çalışan bu konumdaki işçileri sosyal güvenceye kavuşturmak ve bunlarla sadece Türkiye'de çalışıp uzun vadeli sigorta kollarından yardıma hak kazanan Türk vatandaşları arasında bir paralellik sağlamak amacıyla, bazı önlemler almak gerekmiştir. İşte bu önlemlerin en önemlisi, yurt dışında geçen bazı sürelerin borçlanılarak değerlendirilebilmesi olanağıdır. Ülkemizde bu olanak ilk olarak 30.5.1978 tarihli 2147 sayılı‘’Yurtdışında Çalışan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Çalışma Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’’ la sağlanmıştır.

Yurtdışı borçlanması ve Emeklilik konusunda güvenilir bir Merkeze ihtiyacınız olursa borçlanmaya ait belgelerinizi göndermeniz halinde; Avrupa’nın neresinde olursanız olun bize gelmenize gerek kalmadan işlemlerinizi adınıza yapabiliriz. Bizimle irtibata geçmeniz yeterli.

DÜNYA EMEKLİLİK MERKEZİ'NE NASIL ULAŞIRIM?

Beyazıt Mah. Taraklı Sk. Canlı İş Merkezi 
No:19 K:6 D.11/12 Yıldırım /BURSA

Adres tarifi : Duaçınarı Metro istasyonu karşısı / Bursa Tapu Müdürlüğü Yanı

Tel. : +90 (224) 888 00 70 - +90 (224) 250 00 20 
Gsm : +90 507 100 60 89                                                                                                     
WhatsApp  Danışma Hattı : +90 507 100 60 89

Paylaşım: